May the Force be with you

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kirjoista ja kirjoittamiskirjoista

Minulla on Maritta Lintusen Ovisilmä yhä kesken, kaksi novellia jäljellä. Tähän mennessä olen tykännyt eniten novellista Naapurukset. Siinä tunnelma lipeää lopussa unen- ja kohtalonomaiseen loppukohotukseen. Joissain novelleissa tosin tulee vähän sellainen olo, että ne loppuvat kesken, mutta jotenkin mukavaa luettavaa silti, sopivaa tähän hetkeen.

Luin Lintusta tänä aamuna sängyssä ja sitten kun rupesin harkitsemaan ylösnousua, mietin samalla, miten harmillista on, että en ole tiennyt Lintusestakaan mitään ennen tuota alelaarista ostettua kirjaa. Jotenkin tuntuu, että monet novellikokoelmat elävät unohdettua elämää, jos elävät ylipäätään. Etenkin, jos kokoelma on yli vuoden vanha. Nopea kierto, niinpä. Onneksi on kirjastoja, ehkä tuokin kokoelma löytyy kirjastosta ja päätyy luettavaksi.

Kirjastoja ajatellessani katse eksyi omaan kirjahyllyyni ja tuohon pieneen kirjoittamisoppaiden tai sanoisinko kirjoittamiskirjojen kokoelmaani. Männä viikolla, kun yritin tilailla uusia kirjoittamiseen liittyviä kirjoja netistä, törmäsin samaan ongelmaan kuin ennenkin. Hirveän vaikea päätellä, että mikä kirjoista on hyvä, mikä loistava, mikä aivan turha tai toistaa jo moneen kertaan luettuja. Harvasta vähänkään tuntemattomammasta kirjoittamiskirjasta löytyy mitään fiksua netistäkään. Osta siinä sitten...

Edellä olevan ajatuskulun myötä päätin listata omasta hyllystäni ne kirjoittamisoppaat, joita suosittelen mielelläni kanssakirjoittajille. Joten, tässä tulee Rooiboksen kirjoituskirjojen suosikkilista oman kirjahyllyn antimista (satunnaisessa järjestyksessä):

Bruce Holland Rogers: Word Work - Surviving and Thriving as a Writer
Ray Bradbury: Zen sanataiteessa. Esseitä luovuudesta.
Claes Andersson: Luova mieli
Julia Cameron: Tyhjän paperin nautinto
Natalie Goldberg: Writing Down the Bones
Natalie Goldberg: Wild Mind
Anne Lamott: Bird by Bird. Some Instructions on Writing and Life.
Dorothea Brande: Becoming a Writer
Hirvonen&Silfverberg: Sata sivua
Vacklin&Rosenvall&Nikkinen: Elokuvan runousoppia

Näistä Cameron ja Goldberg ovat tunnettuja ja varsinkin Goldberg tuntuu innoittavan monet seuraamaan goldbergiläistä polkua kirjoittamisen suhteen. Hyödyllisiä kirjoja, joissa puhutaan kirjoittamisesta laajemmin kuin kynänä paperilla. Bruce Holland Rogersin kirjasta tykkään erityisesti - siinäkin laajahko lähestymistapa, vaikka parinvalintavinkit (!) aiheuttivatkin minussa lähinnä epäuskoista tuhahtelua - muuten tosi hyvä. Branden kirja taas on kirjoitettu vuonna 1934 ja se on käsittämättömän ajantasainen opus yhä. Kiinnostavaa on myös huomata, ettei aamusivut ole Goldbergin tai Cameronin keksintöä, vaan aamusivuja on harrastettu maailman sivu. Lamott on myös hyvä, alku ehkä vähän junnaava, mutta parani huomattavasti loppua kohden. Kotimaisista Elokuvan runousoppia käsittelee käsikirjoittamista ja 90% sen annista on relevanttia myös proosaa kirjoitettaessa. Varsinainen tiiliskivi, mutta erittäin kattava ja hyödyllinen järkäle - sisältää niin teoriaa kuin harjoituksiakin.

Jos joltakulta löytyy suosituksia kirjoittamiseen liittyvistä kirjoista, kertokaa ihmeessä! Haluaisin kartuttaa kokoelmaani, mutta niin kuin sanoin, hankkiminen on vähän hakuammuntaa. Joten: paljastakaa kirjahyllynne sisältö kommenttilootassa :).

15 kommenttia:

Tessa kirjoitti...

Moi, en ole itse lukenut mutta olen lukenut paljon suosituksia Stephen Kingin kirjasta "Kirjoittamisesta". Sen aion jossain vaiheessa itse hankkia :).

Kiitos tuosta hyvästä listasta muista kirjoitusoppaista, pitää ottaa talteen!

Rooibos kirjoitti...

Tessa: Minulla on tuo Kingin "Kirjoittamisesta", mutta se ei napannut sitten yhtään tippaa. Liikaa tyhjänpäiväistä jorinaa :). Mutta olenkin kai ainoa, joka ei ko. kirjasta tykkää :D.

Anonyymi kirjoitti...

Rooibos, et ole ainoa jossa Kingin opas herättää torjuntaa. Mielestäni se voi olla paikoin suorastaan vahingollinen - kaikki kirjoittajat eivät Kingin tavoin improvisoi ja vain katso, mihin teksti vie. On myös päämäärätietoisia, teknisiä kirjoittajia, jotka tekevät tarkat suunnitelmat, mutta se ei missään tapauksessa tee heistä huonompia kirjailijoita.

Kun King oppaassaan kertoo, että välillä itsekin jännittää mitä ihmettä hänen kirjoittamassaan jutussa tuleekaan tapahtumaan, tai kuinka hän yllättyy omassa tarinansa käänteistä, joskus huokaan "ja sen muuten välillä huomaa". Kaikki kunnia Kingille erittäin suosittuna ja menestyneenä kirjailijana, mutta eivät hänen teoksensa kyllä mitään rakenteen ryhdikkyyden ja sisäisen logiikan riemuvoittoja ole.

Rooibos kirjoitti...

Anonyymi: Jep jep, ei tuo Kingin "Kirjoittamisesta" ole myöskään rakenteen riemuvoitto. Plus että jos kirja kertoo kirjoittamisesta, niin sori nyt vaan, minua ei kiinnosta hänen terveytensä ja fyysiset vammat, joita hän saa elämässään. Enemmänkin jokinlainen omaelämäkerta, kuin kirjoittamisesta kertova kirja...

Jenni kirjoitti...

Minustakin Kingin teos on tyhjnpäiväinen. Siinä on kauheasti turhaa horinaa ja huolimatonta kielenkäyttöä! Olin ihan hämmästynyt, miten huono se olikaan kaikkien kehujen jälkeen. En suosittele!

Paula kirjoitti...

Minä olen lukenut myös Kingin Kirjoittamisesta. Minusta se oli ihan viihdyttävä kirja. Ei varmaan kirjoittamisoppaana parhaasta päästä, mutta siinä oli ihan hauskoja tarinoita Kingin elämästä. King ei ole alkuunkaan suosikkikirjailijani, mutta herätelainana kirjastosta kirja oli ihan mukiinmenevä. Lainatessani ajattelin jotakin sinnepäin, että on ihan kiinnostava lukea, mitä menestyskirjailija kirjoittamisesta haluaa sanoa. Monenlaistahan se halusi.

Minulle suurin oivallus Kingiltä oli, että ei ole olemassa sivuhenkilöitä.

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Pitää varmaan pikistää ihan pikkiriikkinen puolustuspuhe..

Kingin Kirjoittamisesta on ihan luettava opus, vaikka se onkin päällisin puolin pullollaan turhaa löpinää - mikäli sen lukee kirjoitusoppaana. Sieltä saa kuitenkin irti olennaisia seikkoja. En olisi lukenut sitä, ellei itse Rimminen olisi raahannut sitä eräälle luennolle ja vihjaillut, että tyhjänpäisistä jaarituksista huolimatta siellä on varteenotettavia ohjeita. Mutta jäi se silti kesken..pitää myöntää..ehkä vielä joku päivä luen viimeisetkin sivuiset.


Niin ja tuo lista kirjoitusoppaistahan on varsin kattava. En tosin tunne kaikkia. Mutta ei kai niitä oppaita ihan kauheasti tarvitsekaan lukea? Hyvää oppia saa, kun lukee sekaisin hyviä ja huonoja kirjoja, avaa niiden sisälmykset näkyville, ja tutkii, miten ne on rakennettu ;)

Rooibos kirjoitti...

Jenni: Jee, vielä yksi samanmielinen ;).

Paula: Myönnän, siellä oli hyviäkin pointteja ja tuo kuulostaa varsin fiksulta huomiolta, mutta se paketti ei kyllä sopinut minulle...

Maaria: Niin - olin varmaan tapojeni mukaan vähän jyrkkä ;) - onhan Kingissä asiaakin, mutta kun ne samat asiat on muissa kirjoittamisoppaissa paljon kivemmin sanottuna, eikä tarvitse lukea Kingin terveydentilasta siinä sivussa ;). Mitä tulee kirjoittamisoppaisiin ja niiden tarpeellisuuteen, lue seuraava postaukseni :).

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Minulle Goldbergin kirjan lukeminen oli suuri ja vapauttava nautinto.

Mukavaa alkuviikkoa!

Rooibos kirjoitti...

Tuure: suosittelen sinulle siis Cameronia lisäksi :). Kivaa alkuviikkoa sinnekin!

Anonyymi kirjoitti...

En tykännyt Kingistä. Mutta suositeelen Robert McGee, Story. Se on tosin tarkoitettu elokuvakäsikirjoittajille, mutta tarina kuin tarina ...

Kyllä tämä tästä... kirjoitti...

Minä taas olen juuri sellainen tosi suunnitelmallinen kirjoittaja, mutta siitä huolimatta tykkäsin ihan mielettömästi Kingin kirjoitusoppaasta! Itse asiassa sen ansiosta sain rohkeuttaa tehdä päätöksen, että koitan kirjoittaa oman romaanikäsikirjoituksen loppuun saakka ja se on ollut jonkinlainen käännekohta omassa kirjoittaja historiassani. Toisaalta olen muutenkin Stephen Kingin superfani, hän on mieletön lahjakkuus ja arvostan häntä todella paljon kirjailijana, joten ehkä tämä fanituskin vaikuttaa siihen, miksi tuo 'kirjoittamisesta'vaikutti minuun niin voimakkaasti.

Rooibos kirjoitti...

Kyllä tämä tästä: Toiset tykkää, toiset ei :). Onneksi kaikille löytyy omansa :).

Katja Kaukonen kirjoitti...

Minulle tärkeitä kirjoittamiskirjoja ovat olleet enemmänkin sellaiset yleiset (nais-)kirjoittajan elämää valaisevat teokset, kuten Marguerite Duras´n Kirjoitan, jossa on paljon juuri kirjoittajan yksinäisyydestä, ja The Writer on Her Work (useiden naiskirjailijoiden kirjoituksia kirjoittamisesta). Kannattaa kurkata, jos eivät ole entuudestaan tuttuja.

Rooibos kirjoitti...

Katja: Kiitos vinkeistä! Etenkin tuo The Writer on Her Work kuulostaa tosi kiinnostavalta, sen aion hankkia!